Alergia (z gr. allos – inny i ergon – działanie)

jest to nieprawidłowa reakcja organizmu na nieszkodliwy czynnik. Układ odpornościowy traktuje niegroźną substancję jako zagrożenie, dlatego próbuje ją zneutralizować i wydalić z organizmu.

Niemal u każdego człowieka chociaż raz w życiu występuje reakcja alergiczna. Co roku zwiększa się liczba osób cierpiących z powodu alergii – a co kilka lat liczba ta się podwaja. Wydłuża się również lista substancji wywołujących alergię – obecnie liczba stwierdzonych naukowo alergenów sięga kilkudziesięciu tysięcy.

W Polsce najczęściej występujące alergeny to:

cytrusy
pyłki roślin (np. traw/drzew)
sierść psa lub kota
kurz domowy
jad pszczół
jajka
ryby
orzechy
krowie mleko

Już niemal połowa polskiego społeczeństwa zmaga się z chorobami alergicznymi. Najwięcej osób choruje z powodu roztoczy kurzu domowego, znacząco wzrasta również liczba chorych na astmę – wg niektórych szacunków może na nią chorować ponad 4 mln osób. Alergie, choć w zdecydowanej większości przypadków nie zagrażają życiu człowieka, to poprzez swoje uciążliwe objawy znacząco pogarszają jakość życia.